Ιστορία


 Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου βρίσκεται στην περιοχή του Βαρβασιού λίγο έξω από την πόλη της Χίου, μια περιοχή που ήταν και ακόμη σήμετα παραμένει σε κάποιο ποσοστό προσφυγική. Επομένως ήταν και είναι περιοχή με αυξημένα προβλήματα τα οποία χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν.
Το σχολείο χτίστηκε το 1936, όταν Υπουργός Παιδείας ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου. Τότε χτίστηκαν και τα σχολεία του Βουνακίου και της Στρατήδαινας.
Πριν το 1936, ονομαζόταν Προσφυγικό Σχολείο του Αγιασμένου. Στεγαζόταν σ' ένα οίκημα κοντά στην Παναγιά την Φάρκαινα και λειτουργούσε σαν διθέσιο. Τα παιδιά του Βαρβασιού (Συνοικισμού) φοιτούσαν σκορπισμένα σε άλλα σχολεία της Χίου.
Όταν άρχισε να λειτουργει το σχολείο, γράφτηκαν 357 παιδιά. Στην πρώτη τάξη τη χρονιά εκείνη φοίτησαν 65 παιδιά. Το σχολείο χτίστηκε με 4 αίθουσες και για πολλά χρόνα λειτούργησε σαν τετραθέσιο. Αργότερα έγινε πενταθέσιο και ύστερα από πολλά χρόνια εξαθέσιο. Σαν αίθουσες διδασκαλίας χρησιμοποιούνταν ένας διάδρομος και το υπόστεγο δίπλα στην αποθήκη που υπάρχει σήμερα στα ΒΑ της αυλής.
Στη συνέχεια χτίστηκαν δυο τοίχοι (δυτικό και νότιος) που μετατράπηκαν σε αίθουσα διδασκαλίας όπου εγκαταστάθηκε και λειτούργησε το μονοθέσιο (πρότυπο-πειραματικο) δημοτικό σχολείο με δάσκαλο τον κ. Γεώργιο Κάκκαρη.
Στην κατοχή μετά το βομβαρδισμό στο διδακτήριο εγκαταστάθηκε το Πρωτοδικείο Χίου.

Το 1965 έγινε η προσθήκη ακόμη δυο αιθουσών διδασκαλίας δύο γραφείων και μιας αποθήκης.
Από το 1939 ως το 1961 διευθυντής του σχολείου ήταν ο κ. Κων/νος Κουστουμπέκης. Οι πρώτες δασκάλες που δίδαξαν σ' αυτό ήτν η Αγγελική Μοσχούρη, η Σταματία Μονιούδη και η Άννα Πουλάκη.
Το 1962 συνταξιοδοτήθηκε ο κ. Κουστουμπέκης και την θέση του πήρε ο Νικ. Πρίνος, ενώ διευθυντής ανέλαβε ο Κων/νος Αγκάς, ο οποίος υπηρέτησε μέχρι το 1966.
Το 1967, για ένα χρόνο, τη διεύθυνση ανέλαβε η κ. Πουλάκη αλλά λόγω ηλικίας παραχώρησε τη θέση της στον κ. Πρίνο, ο οποίος ήταν διευθυντής του σχολείου μέχρι το 1981.
Από το 1981 ως το 1986 διεθύντρια του σχολείου ήταν η κ. Θεοφίλου Βασιλική.
Στο σχολείο αυτό έχουν διδάξει πολλοί δάσκαλοι. Αυτού που έμειναν περισσότερα χρόνια είναι οι:
Κυρ. Μενδωνίδου, Στέλλα Τσουρή, Γρηγ. Γεραγωτέλλης, Αντ. Πϊτσος, Ελ. Κοκκολάκη, Κυρ. Δαμαλά, Αντ. Σαμιωτάκη, Μιχ. Μάγκος, Νικ. Κράλλης, Λάμπρος Γιαννουλάκης και άλλοι.
Πιο κάτω βλέπετε μερικές παλιές φωτογραφίες από διάφορες εκδηλώσεις του Σχολείου μας.