Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Σύντομη εργασία και φωτογραφίες

Τμήμα: Ε1 (2010-2011)
Συλλογική εργασία στην Πληροφορική για τον Αϊνστάiν με σκοπό την αναζήτηση στο διαδίκτυο, την αξιοποίηση πηγών (Wikipedia), την αναζήτηση εικόνων, το σώσιμο εικόνων από το διαδίκτυο στον υπολογιστή και τη δημιουργία και σώσιμο εγγράφου Word.
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (Albert Einstein, τονισμός στα Γερμανικά: Άλμπερτ Άινσταϊν), που από πολλούς θεωρείται ως ο μεγαλύτερος φυσικός του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στο Ουλμ (Ulm) της Γερμανίας στις 14 Μαρτίου του 1879 και πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955 στο Πρίνστον (Princeton) του Νιού Τζέρσεϊ (New Jersey) των ΗΠΑ σε ηλικία 75 ετών. Ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής που το 1940 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός.Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σπούδασε φυσική στην Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης στην Ελβετία και το 1903 παντρεύτηκε την συμφοιτήτρια του Μίλεβα Μάριτς με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Χανς Άλμπερτ και τον Έντουαρτ.Μετά το διαζύγιο του, παντρευτηκε το 1919 την κόρη του ξαδέλφου του πατέρα του, Έλσα. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας.
To 1905 δημοσίευσε τέσσερα άρθρα στο επιστημονικό περιοδικό Χρονικά της Φυσικής (Annalen der Physik) (τόμος 17). Στο πρώτο από αυτά έδωσε την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, για την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ το 1921.
Στηρίχθηκε στην υπόθεση της κβάντωσης η οποία είχε εισαχθεί μερικά χρόνια νωρίτερα από τον Πλανκ (Planck) για την ερμηνεία της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος. Οι δύο αυτές εργασίες των Πλανκ και Αϊνστάιν αποτέλεσαν την αρχή της κβαντικής μηχανικής. Αργότερα ο Αϊνστάιν εναντιώθηκε στην θεωρία των κβάντα, γιατί δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι νόμοι της φυσικής μπορούν να εμπεριέχουν τυχαιότητα. Με τα δικά του λόγια:Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Θεός παίζει ζάρια με τον κόσμο.
Στο τρίτο από τα άρθρα που δημοσίευσε το 1905 ο Αϊνστάιν διατύπωσε την ειδική θεωρία της σχετικότητας και στο τέταρτο έδειξε ότι από αυτήν συνάγεται ο διάσημος τύπος E = mc2 γενική θεωρία της σχετικότητας) που δηλώνει τη δυνατότητα και την ισοδυναμία αλληλομετατροπής ενέργειας και μάζας, ορίζοντας έτσι, ως ενιαίο χώρο την υλοενέργεια. Αυτό σημαίνει πώς η ενέργεια που μπορεί να παράξει οτιδήποτε εξαρτάται από τη μάζα του. Τον Νοέμβριο του 1915, ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη γενική θεωρία της σχετικότητας. Ο Σερ Άρθουρ Έντινγκτον σε μία σειρά διαλέξεων ενώπιον της Πρωσσικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 1919 κατά τη διάρκεια μίας ηλιακής έκλειψης ο (Eddington) παρακολούθησε το φως αστέρων καθώς αυτοί περνούσαν κοντά από τον ήλιο. Οι μετρήσεις του συμφωνούσαν με τη θεωρία της σχετικότητας και το γεγονός αυτό έκανε τον Αϊνστάιν διάσημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου